Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Prestaţii familiale şi asigurări de maternitate

Orice salariat poate solicita un concediu parental destinat educaţiei copiilor săi. Fiecare părinte are dreptul la un concediu parental timp de maxim 3 ani pe copil şi poate, apoi, să-şi reia activitatea iniţială sau o activitate similară. Cu acordul angajatorului poate cere ca 12 luni să-i fie acordate, între vârsta de 3 şi 8 ani a copilului, de exemplu în cursul primului an de şcolarizare.

Alocaţia parentală - Elterngeld, în vigoare de la 1 ianuarie 2007, serveşte la uşurarea poverii financiare a tinerelor familii pentru ca cei doi părinţi să poată să aibă grijă de noul născut. Este plătită mamei şi tatălui pe o durată de maximum 14 luni. Cuantumul este de 67% din venitul pierdut, până la maximum 1800 euro lunar. Suma minimă pentru alocaţia parentală este de 300 euro. Unul dintre părinţi o poate cere 12 luni maximum, restul de 2 luni fiind rezervate celuilalt părinte.

Puteţi primi alocaţii familiale pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, pentru copiii care urmează o formă de studii până la 27 de ani, iar pentru solicitanţii de lucru până la 21 de ani. În cazul suspendării plăţii alocaţiilor familiale în această perioadă, din cauza efectuării serviciului militar sau civil, limita de vârstă se prelungeşte în consecinţă. Numai copii care din cauza unui handicap nu se pot întreţine, primesc alocaţiile familiale fără limită de vârstă.

Alocaţiile familiale sunt atribuite în funcţie de numărul de copii; acestea se ridică la 154 euro pe lună pentru primul până la al treilea copil şi la 179 euro pe lună începând cu al patrulea copil. Alocaţiile familiale se acordă, în general, dacă solicitantul este domiciliat sau locuieşte în mod obişnuit în Germania.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)