Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Contractul de muncă

Informatii generale. Angajatii romani au aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti angajati ai firmei stabilite in legislatia muncii si asigurarilor sociale din Germania.

Inainte de inceperea activitatii salariatul trebuie sa citeasca  obligatoriu  continutul Contractului Individual de Munca (CIM) -Arbeitsvertrag pentru a se asigura ca in contract sunt prevazute toate elementele prevazute de lege si ce obligatii si drepturi ii revin in urma semnarii contractului. Mai mult decat atat, in cazul in care lucrati in Germania si urmeaza sa incheiati un contrat de munca in limba germana si nu cunoasteti limba, cereti informatii suplimentare sau chiar ajutorul unei persoane cunoscatoare de limba germana care va poate traduce termenii si conditiile contractului de munca.

Un alt aspect foarte important este faptul ca in Contractul de Munca este trecut salariul Brut, dar salariul Net/lunar se calculeaza in functie de clasa de impozitare, aceasta depinde de situatia familiara (casatorit, necasatorit, copii, s.a.m.d).

Contractul individual de munca – Arbeitsvertrag este contractul in temeiul caruia o persoana fizica denumita salariat se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica in schimbul unei renumeratii denumite salariu.

Obligatia de incheiere si inregistrare a contractului de munca ii revine angajatorului - Arbeitgeber si se face in forma scrisa, angajatul - Arbeitnehmer va primi un exemplar al contractului de munca.

In Germania varsta minima pentru angajare este de 15 ani si se face cu acordul parintilor, minorii putand presta doar activitati potrivite cu dezvoltarea fizica si aptitudinile lor fara a le fi incalcat dreptul la dezvoltare fizica, mentala morala si sociala.

Tinerii la varsta de 15-16 ani imediat dupa terminarea gimnaziului pot urma un Ausbildung (Scoala profesionala) avand posibilitatea de a lucra in cadrul unei firme ca parte a formarii lor profesionale cu care incheie un contract de formare profesionala.

In Germania predomina Contractul Individual de Munca pe perioada determinata cu norma intreaga cu o saptamana de lucru de aproximativ 40 de ore, angajatii fiind  tratati la fel ca  salariatii cu contract de munca permanent. CIM pe perioada determinata se poate incheia numai in forma scrisa cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie. Contractul de Munca pe o perioada determinata este preferat de angajatori pentru ca pot renunta la angajati dupa perioada stipulata in contract dar au posibilitatea de prelungire a contractului sau de a schimba contractul intr-un contract pe perioada nedeterminata.

Un alt tip de contract des intalnit in Germania este contractul de munca cu timp partial  – “mini-job” unde puteti castiga maxim 450 euro/luna limitat la 15 ore pe saptamana si sunt scutite de impozite si contributii sociale, intalnit in special in domeniile: gastronomie, catering.

In momentul de fata in Germania multi tind spre munca de liber profesionist – Selbstständig datorita faptului ca obtinerea unui loc de munca bine platit incheiat pe perioada nedeterminata este tot mai dificila.

Ce cuprinde Contractul Individual de Munca?
Contractul Individual de Munca se va incheia in forma scrisa si va cuprinde:
Identitatea partilor: Numele complet al angajatorului si angajatului.

° Adresa Angajatorului
° Locul desfasurarii activitatii
° Denumirea postului/natura muncii
° Data de inceperii a activitatii
° Durata estimata a contractului in cazul contractului pe perioada determinata
° Durata perioadei de proba
° Nivelul de salarizare ( in contractual de munca se stipuleaza salariul Brut)
° Data/ datele la care se plateste salariul
° Conditii referitoare la timpul de munca si de repaus (plata orelor suplimentare)
° Conditii referitoare la concediu de odihna
° Conditii referitoare la concediu medical, accident de munca precum si conditiile de plata a acestuia
° Conditii referitoare la pensionare si programele de pensie
° Drepturile si obligatiile angajatului
° Durata preavizului in cazul demisiei.

Numarul orelor de lucru pe saptamana variaza intre 38 si 40 de ore in functie de contractul colectiv de munca. Concediul de odihna anual este de minim de 24 zile lucratoare/an in cazul unui contract de munca de minim un an.

In cazul persoanelor care semneaza un contract de munca in Romania si urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate contractual de munca trebuie sa cuprinda si urmatoarele informatii:

° Durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate
° Modalitati de plata si moneda prin care vor fi platite drepturile salariale
° Reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara
° Conditiile de clima, obiceiurile din tara respectiva care ar putea sa le puna in pericol libertatea sau viata
° Conditii de cazare de locuit sau de inchiriere a unei locuinte si de asigurare a hranei ( dupa caz)
° Asigurarea medicala a angajatilor romani conform legilor  tarii in care vor lucra
° Stabilirea conditiilor de transport din Romania in tara in care se asigura ofertele de locuri de munca
° Obligatiile angajatilor cetateni  romani in strainatate;

Ca angajat roman in strainatate beneficiati de zile libere declarate prin legea sarbatorilor publice: 1 Ianuarie, prima zi de Sarbatorile Pascale, Rusalii, prima si a doua zi de Craciun si 3 Octombrie. La aceste zile in Germania se adauga si sarbatorile locale care difera de la land la land.

La ce trebuie să fiți atenți?
° dacă există perioadă de probă, în urma căreia nu veți fi plătiți și cât de mare este aceasta (nu mai mare de 3 zile)
° dacă la terminarea perioadei de probă va trebui să semnați un contract nou sau o anexă la contractul respectiv
° dacă contractul este pe perioadă fixă (de exemplu 6 luni), ce se întâmplă la prelungire și cu cât timp înainte se va discuta următoarea prelungire
° condițiile de depunere a demisiei (cât de lungă e perioada de preaviz, de obicei poate fi de la 2 la 4 săptămâni)
° în ce condiții angajatorul are dreptul să vă concedieze (mai ales în perioada de probă, vă poate concedia fără a da explicații)
° cu cât sunt plătite orele suplimentare
° cu cât sunt plătite orele de muncă în zilele de odihnă sau de sărbători

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)