Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Apostilarea documentelor germane

Intr-un articol scris anterior, existent  aici  , am scris despre apostilarea documentelor romane care urmeaza a fi folosite in Germania. Exista insa si situatii cind documente emise in Germania urmeaza a fi folosite in Romania. Aceste documente trebuie supralegalizate in Germania conform unei proceduri asemanatoare cu cea descrisa in postarea mentionata. In primul rind, as dori sa va ofer o lista scurta cu actele care trebuie apostilate in Germania, enumerarea nefiind limitativă:

° procuri, declaraţii sau copii legalizate de un notar public german   care urmeaza a fi utilizată în România
° actele de stare civilă  (certificat de naştere, certificat de cãsãtorie, certificat de deces) emise de autoritãtile germane care urmeaza a fi înscrise / transcrise în registrele de stare civilă române sau in cazul decesului pentru deschiderea succesiunilor )
° traducerile în limba română realizate de traducatori autorizaţi din Germania   care vor fi utilizate în România;

In al doilea rind, vreau sa va spun ca  Germania   are alte  autoritati competente de aplicare a apostilei , unele la nivel federal si altele la nivel de land. Acestea sunt:

La nivel federal :
° pentru acte emise de toate autorităţile federale şi de tribunalele federale (cu excepţia actelor de la punctul b) –  Administraţia federală de la Koln
° pentru acte ale tribunalului federal referitoare la brevete şi acte ale Oficiului german pentru brevete –  Preşedintele Oficiului german pentru brevete .

La nivel de land :
° pentru acte ale autorităţilor judiciare civile, penale şi acte notariale – Preşedinţii tribunalelor de land şi judecătoriilor
° Acte ale organelor administrative:  Ministerul de Interne.
° Acte ale celorlalte autorităţi, cu excepţia judecătoriilor:  Ministerul de Interne, prefectul, Ministerul justiţiei, preşedinţii tribunalelor de land şi ai judecătoriilor.

Pentru landurile Branderburg, Mecklenburg-West Pomerania.Saxonia, Anhalt-Saxonia, Thuringia,  autorităţile desemnate sunt următoarele:
° pentru actele emise de autorităţile judiciare şi pentru actele notariale – Ministerul Justiţiei, preşedinţii tribunalelor şi tribunalelor districtuale.
° Pentru acte ale autorităţilor administrative (cu excepţia actelor autorităţilor judecătoreşti) –  Ministerul de Interne, prefectul şi administraţia landului.
° Actele celorlalte autorităţi judecătoreşti, cu excepţia celor ordinare – Ministerul de Interne, prefectul, Ministerul Justiţiei, preşedintele tribunalului de land.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)