Pagina mea de start în Germania si Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 

Primit informatii noi pe
Pagina mea de start in Germania si Austria

Discutii cu romani din Germania si Austria
Grupul Roman German - ro

 
 

Mare atentie la capuse pe teritoriul Germaniei

E sezonul capuselor, perioada lor dureaza din luna mai pana in septembrie.

Aveti grija cand mergeti in padure,la vreun lac,la iarba verde,etc...sa va controlati bine pe voi,inclusiv copiii si animalele voastre.

De fel e bine daca purtati si haine deschise la culoare,asa le puteti observa mai bine .

La farmacii puteti gasi o tableta de plastic speciala pentru căpușe. Va recomand sa aveti in portofel/geanta aceasta tableta. Tableta e recomandata pentru oameni s include o lupa pentru a verifica daca a ramas ceva in piele. Doamne fereste! Este practica si nu e scumpa. Costa in jur de 2,50 €.

De asemenea in farmacii puteti gasi si o penseta, ascutita si indoita la varfuri este tot pentru capuse si este recomandata pentru oameni si pentru animale.Aceasta este mai scumpa, aproximativ 13,50 € dar merita.

Va rog sa luati in serios acest articol, chiar eu si familia mea am gasit capuse pe noi dupa ce am fost in padure, la gratar, nu este de glumit cu asa ceva, mai ales cand este vorba de copii nostri.

Mai jos gasiti harta Germaniei cu zonele de risc de capuse (Zecke)

Boala Lyme – ce facem dacă ne muşcă o căpuşă?

Boala Lyme (sau borrelioza Lyme ) este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie din clasa spirochetelor, Borrelia burgdorferi . Afecțiunea poate da o multitudine de manifestări cutanate, musculoscheletale, neurologice și chiar cardiace . Inocularea bacteriei în organismul uman are loc prin muşcătura de căpuşă . Căpușele din genul Ixodes sunt cele care găzduiesc B. burgorferi în stomacul lor. În Europa , specia implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”boabă de ricin”), în timp ce în America acestea sunt Ixodes scapularis și Ixodes pacificus, iar în Asia Ixodes persculatus. De reținut: nu toate căpușele sunt purtătoare de Borrelia, așadar nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borrelioză.

Sub numele de Borrelia burgdorferi sensu lato se găsește, de fapt, un grup de mai multe genospecii, dintre care 3 sunt cel mai frecvent implicate in patologia Lyme: Borrelia burgdorferi s ensu stricto , Borrelia afzelii și Borrelia garinii . În America de Nord se întâlnește Borrelia burgdorferi sensu stricto, în timp ce în Europa predomină B. afzelii și B. garinii. Testele de laborator (dacă nu se specifică altfel) care se fac pentru Borrelia burgdorferi includ toate speciile menționate mai sus. Am ținut să fac această precizare pentru că am citit la un moment dat pe Internet afirmația conform căreia testele din România nu ar fi relevante pentru că ele nu depistează B. afzelii sau B. garinii, care sunt mai frecvente pe continentul nostru. Fals! În general, testele care sunt făcute pentru Borrelia burgdorferi includ toate cele trei specii: B. burgdorferi propriu-zisă (sensu stricto), B. afzelii și B. garinii.

Cum ne ferim de căpușe, diminuând astfel riscul de a contracta boala Lyme?

1. Când faceți o drumeție sau ieșiți la iarbă verde, se recomandă să purtați haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai ușor eventualele căpușe), pantaloni lungi introduși în șosete , bluze cu mânecă lungă, șapcă și, eventual, mănuși. E de preferat să folosiți încălțăminte fără orificii sau decupaje – pantofi sport în loc de papuci, sandale.

2. Încercați să vă abateți cât mai puțin de la cărări și evitați să treceți prin tufișuri sau zone cu iarbă lungă. Folosiți pături pentru picnic deschise la culoare, folosiți plase anti-insecte/folie de protecție când dormiți în aer liber sau în cort.

3. Se recomandă tratarea (spălarea și uscarea cel puțin 1 h cu aer cald/fierbinte) hainelor folosite în teren după activități în zone cu potențial de infestare cu căpușe.

4. După activitățile în aer liber, inspectați-vă corpul cu atenție ; de asemenea, inspectați și tegumentele copiilor, și blana câinelui vostru. Căpușele pot avea dimensiuni extrem de reduse, dacă observați o leziune suspectă pe piele puteți folosi o lupă pentru observare. De asemenea, căpușele se pot fixa oriunde (chiar și în locuri ferite precum zona inghinala, axilă, în spatele genunchilor, gâtul, scalpul), și pot să nu provoace niciun disconfort la atașare sau în timpul hrănirii. La copii, căpuşele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr. De obicei, muşcătura de căpuşă are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat.

5. Faceți un duș când vă întoarceți din excursie/de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze, așadar e posibil să scăpați de cele nefixate cu o simplă îmbăiere.

6. Dacă locuiți la curte, îngrijiți cu mare atenție grădina, spațiile de depozitare, pereții casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curățați corespunzător tufișurile, îndepărtați frunzele uscate, tundeți periodic iarba, depozitați lemnele în locuri expuse la soare.

7. E foarte important să deparazitați extern , conform indicațiilor medicului veterinar, câinii/pisicile din gospodărie. În general, câinii ținuți în curte necesită deparazitare externă lunară. Pentru această procedură se folosesc compuși de tipul Frontline , Advantix .

8. Puteți folosi, de asemenea, și substanțe repelente . DEET (dietil-toluamidă) se aplică pe pielea ce urmează să vină în contact cu zone infestate de căpușe (mâini, braț-antebraț etc.), se găsește sub diverse formulări (spray, unguente, loțiuni). Pentru că DEET se absoarbe prin piele s-au semnalat cazuri de iritații, alergii și reacții toxice (rare) și prin urmare aplicarea trebuie limitată în timp și suprafață la strictul necesar. Pe haine (în special pantofi, șosete, pantaloni) se pot pulveriza repelenți pe bază de permetrin . Permetrinul are o toxicitate redusă pentru mamifere, se metabolizeaza rapid iar absorbția lui prin piele este redusă; totuși, studii efectuate arată că poate genera iritații ale pielii și mucoaselor, astfel încât se recomandă aplicarea exclusiv pe haine!

9. Nu există vaccin pentru prevenția bolii Lyme! (A fost pe piața americană la un moment dat, se numea Lymerix, dar a fost retras în 2002 pentru mai multe studii.)

10. Boala Lyme nu conferă imunitate ! Chiar dacă ați fost diagnosticat în trecut cu borrelioză și v-ați vindecat, asta nu înseamnă nu vă mai puteți îmbolnăvi încă o dată.

Ce facem dacă ne mușcă o căpușă?

În primul rând, NU intrați în panică . După cum am spus mai spus, numai o mică parte din oamenii care sunt mușcați de căpușe ajung să fie infectați cu Borrelia burgdorferi și dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare ale sprirochetei .

E foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede posibil, dar îndeplinind niște criterii de siguranță pe care le voi detalia. Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele (prin mușcătură) timp de cel puțin 36-48 h. Așadar, dacă îndepărtăm căpușa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic!

Pentru îndepărtarea căpușelor, este total contraindicat să folosiți metode folclorice, ”tradiționale” precum aplicarea de căldură/ceară/acetonă/ulei/vaselină/benzină pe căpușă deoarece scopul nostru e să desprindem cât mai repede căpușa, nu să așteptăm să se arunce ea singură de pe noi. De asemenea, orice agresiune asupra căpușei o poate determina să-și d everseze conținutul stomacal în organismul nostru, și odată cu el potențiale virusuri și bacterii , ceea ce trebuie să evităm cu orice preț.

Ca să desprindem căpușa avem nevoie de o pensetă . Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpușei și cât mai aproape de piele posibil. Scopul e să extragem căpușa cu tot cu cleștii cu care s-a atașat, nu numai corpul său. Restanța capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamație locală și infecție. Tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, dar nu brusc și fără să smulgem sau să răsucim căpușa . Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpușei din motivul expus mai sus (vărsarea conținutului stomacal).

Sursa: medicologia.info

Alte stiri importante:

Informaţii pentru pasagerii Companiei Lufthansa
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să se deplaseze de pe teritoriul Republicii Federale Germania prin intermediul companiei aeriene Lufthansa că operatorul aerian >>>

Angela Merkel si refugiatii
Nimeni nu afirmă că Angela Merkel e perfectă, dar 60% dintre germani afirmă că nu există un alt politician german care să poată administra problemele țării și ale Europei mai bine decât Merkel. >>>

Amenzi drastice pe autostrăzile din Austria
Şoferii români care ajung pe autostrăzile din Austria trebuie să fie foarte atenţi de un regulament rutier care a fost introdus în această ţară. >>>

Servicii consulare gratuite
Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea legii referitoare la extinderea categoriilor de servicii consulare prestate gratuit. >>>

Românii plecați în străinătate mai mult de 183 de zile
Românii plecați în străinătate mai mult de 183 de zile ar putea să dea statului român 5.5 % din salariu salariul minim valabil ... >>>

AUSTRIA. Un nou truc al cerșetorilor români
Sătui să aștepte mila trecătorilor, cerșetorii români au dezvoltat o nouă metodă ilegală pentru a face bani ... >>>

Veste buna pentru angajatul roman din Germania: creste salariul net
Spre deosebire de Romania, unde impozitul pe salar este unic (16%) pentru toate categoriile de venit, in Germania  impozitul pe salar este progresiv >>>

Averile furate pot fi sechestrate
Legea care prevede înfiinţarea unei agenţii speciale pentru administrarea bunurilor sechestrate a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis.>>>

Alertă pentru toți românii care tranzitează Ungaria și Austria
„ATENȚIE! La Shell-ul de la Nickelsdorf (ieșirea din Austria) acționează o trupa de tâlhari romani ... >>>

Atentie la traversarea Ungariei cu automobilul!
Şoferii români trebuie să fie de acum şi mai atenţi când traversează Ungaria. Poliţia de la vecini a împânzit toată ţara cu radare inteligente ... >>>

Medicii romani sunt foarte apreciati in Germania
Studenții români la medicină concurează cot la cot cu cei străini pentru posturi în Germania ... >>>

De ce să-mi fie RUȘINE atunci când spun că sunt român?
Un tânăr stabilit în Germania a transmis un mesaj plin de revoltă referitor la statutul românilor >>>

Deviza acestui site este: "Români pentru români!"